Open The Gate

Rockumentary over de Groningse metalklassieker 'Open The Gate' van Vortex.

In 1986 neemt de Groninger heavy metalband Vortex een videoclip op bij het nummer 'Open the Gate'. Het wordt direct een hit; de in Bourtange opgenomen videoclip wordt zelfs gedraaid op het Engelse Sky Channel en MTV. In Groningen worden zanger Jurjen 'Thundervox' Tichelaar en gitarist Martjo 'Whirlewolf' Brongers nageroepen op straat en een grote doorbraak lijkt binnen handbereik. In de tweede helft van de jaren tachtig wordt klassieke heavy metal echter steeds minder populair en Vortex is al zo'n vreemde eend in de bijt in Groningen, met hun theatrale uitstraling, schmink en nepbloed. Toch trekken de eigenzinnige jongens van Vortex zich daar niets van aan.

Dertig jaar later blikken Jurjen en Martjo terug op het ontstaan van het nummer dat hun lijflied is geworden. Tot op de dag van vandaag moet 'Open the Gate' bij elk concert gespeeld worden. Een Rockumentary over hoe een liedje een klassieker wordt, over hoe gewoon niét gek genoeg is en over altijd blijven doen wat je leuk vindt.

'Open The Gate' is één van de 10 documentaires die in 2016-2017 is gemaakt in het kader van het project Rockumentary Grunn, een initiatief van Stichting Filmcollectief Groningen. Het project heeft tot doel het muzikaal erfgoed van de provincie in kaart te brengen.

Regie: Bart Breman & Roeland Dijksterhuis
Camera: Martijn Pot
Geluid: Geert Gritter
Montage: Roeland Dijksterhuis
Archiefnr: AV18900
Tijdsduur: 17'53"