De winnaars van Popgala Noord 2022 op een rij

De winnaars van Popgala Noord 2022 op een rij

Op Popgala Noord zijn dinsdagavond 18 januari 2022 de winnaars bekend gemaakt van de gelijknamige awards. Het gala is in 2019 in het leven geroepen ter promotie van de Noord-Nederlandse muziekindustrie. Het is een project van Eurosonic Noorderslag en wordt mede mogelijk gemaakt door We the North, Dagblad van het Noorden, POPgroningen, Friesland Pop en Stichting Kunst & Cultuur.

Beste Artiest
The Vices gingen er met de Popgala Noord award voor Beste Artiest vandoor. De Groningse band maakte afgelopen jaar landelijk furore door optredens op de nationale televisie, met de release van hun debuutalbum ‘Looking For Faces’, schopten het tot 3FM talent en scoorden een megahit met hun single ‘Strange Again’.
Uit het juryrapport: “The Vices hebben in korte tijd een bijzondere prestatie neergezet. Met succesvolle shows, hun eigen festival en als 3FM talent. Een uniek geluid dat niet alleen in Nederland, maar ook internationaal goed werkt. Goeie band, goeie sound, goeie looks!“

Omdenk Award
KopjeK, dat zich richt op het geven van unieke house en techno events op verrassende locaties door heel Groningen, is de winnaar van de Omdenk Award. KopjeK wordt door de jury geprezen voor hun wendbaarheid en optimisme gedurende deze crisis, onder andere zichtbaar in de video We Will Return.
Uit het juryrapport: “Kopjek heeft telkens doeltreffend, vindingrijk en razendsnel ingespeeld op de veranderende maatregelen en er het meeste uitgehaald toen het wel weer even mogelijk was om evenementen te organiseren.”

Beste Talent
T A M A R is verkozen tot beste talent. Met haar poëtische popliedjes schrijft ze buitengewone verhalen over het alledaagse. T A M A R maakte in 2021 deelt uit van Hit the North, het talentontwikkelingstraject en speelt later deze week op ESNS. Volgens de jury de muzikant een veelbelovende artiest.
Uit het juryrapport: “T A M A R heeft mooie eigen liedjes en kan goed zingen, haar live performance laat zeer duidelijk zien wie ze is en wat haar sound is. Het plaatje klopt”.

Lifetime Achievement Award
Peter Weening stopte in oktober na 41 jaar als programmeur van de Groningse concertzaal Vera. De langstzittende pop-programmeur van Nederland boekte sinds 1980 meer dan zevenduizend bands voor de ‘club for the international pop underground’. Volgens de jury is Peter Weening met zijn authenticiteit en ongebreidelde toewijding voor zijn club en haar medewerkers uitgegroeid tot hét gezicht en hét geweten van de alternatieve popcultuur in Noord-Nederland. Artiesten lopen met hem weg. Door velen van hen wordt Vera gewaardeerd als één van ’s werelds meest geliefde podia. Zijn uitgesproken persoonlijkheid en standvastige houding hebben Groningen internationaal op de kaart gezet. Weening heeft het fundament gelegd voor een sterke popcultuur in Noord-Nederland, ééntje waarin initiatieven als ESNS en Welcome To The Village konden floreren.

Publieksprijs Collega van het Jaar
Met 45,2% van de stemmen werd Lisan van der Deijl van The Bake Shop bekroond met de publieksprijs voor Collega van het jaar. Door haar collega’s geprezen omdat ze het afgelopen jaar sterk leiderschap heeft getoond zich hard heeft gemaakt voor talentontwikkeling in Drenthe.

De jury, onder leiding van Joey Ruchtie (programmeur ESNS), bestond dit jaar uit: Jildau Stoelwinder (Research & Marketing Creative Business NHL Stenden), Gino Spijkerman (Directeur InterStage BV), Marlene Bakker (muzikant), Lisan van der Deijl (The Bake Shop), Bert Vos (Directeur Simone FM) en Walter Flapper (Flapper Management).

Bron: esns.nl, foto ESNS