Eerbetoon aan Lou Reed in EM2

Multimedia productie, waarbij film, muziek en kunst samenkomen

Betreft: Berlin [Synchronized]
Lokatie: EM2, Suikerlaan 6, voormalig Suikerunieterrein
Prijs: € 23,00
Deur open: 21:30
Aanvang: 22:00

Lou heeft een manier gevonden om de werkelijkheid van de straat in schoonheid om te zetten.’ (Bob Enzrin). Beeldend Kunstenaar Emiel Sikkema is na achttien jaar weer terug met een nieuwe multimedia productie, opgedragen aan Lou Reed; de Baudelaire van de Rockmuziek.

In deze productie speelt Sikkema na vijfendertig jaar weer samen met Wieko Timersma. Beiden zijn twee voormalige leden van de Groningse band Dark Ravens of Dance, (met o.a. Peter Smidt als zanger), opgericht in 1979. Deze vernieuwende band bestond een paar jaar, tot ongeveer 1984. Ze traden regelmatig op in Groningen, onder andere als voorprogramma van The Sound en Psychedelic Furs.

De productie Berlin [Synchronized], is een bewerking van het album Berlin, één van de meest besproken artistieke creaties van Lou Reed. Door inzet van hedendaagse digitale audio en video- en animatie technieken wordt het literaire nalatenschap van Reed uitgebeeld. Het eerste deel van het concert vertelt een muzikaal en visueel verbonden verhaal dat als opmaat dient tot het hoofdthema Berlin, met o.a. ‘Wating For My Man‘, ‘Venus In Furs‘ en ‘Sweet Jane’.


Orkest:
Arjen Kolkman (zang)
Wieko Timersma (gitaar)
Emiel Sikkema (gitaar & video)
Saro Paradiso (bas)
Sebastiaan Wiering (cello)
LielianTan (drums)

Bij deze productie worden d.m.v. video-projecties de teksten van Lou Reed uitvergroot, o.a. van de albums ‘Velvet Underground & Nico en ‘Berlin’. Het was in die tijd waar het woord ‘Underground’ voor het eerst werd gekoppeld aan avantgarde films en muziek. Vooral het dualisme in persoonlijkheden en conflicten speelden een belangrijke rol als inspiratie voor beide kunstenaars. Vooral de teksten van Reed belichten issues die vandaag nog steeds relevant zijn als gender-identiteit, seksualiteit en drugs gerelateerde problematiek. Berlijn, de toenmalige gedeelde stad werd door Reed als metafoor gebruikt voor zijn dualisme. Warhol betrok acteurs, drag queens, drugsverslaafden, musici en vrijdenkers, die bekend werden als de Warhol Superstars aan om te fungeren in zijn dualisme en producties. Deze hielpen hem bij het maken van zijn schilderijen en zeefdrukken, speelden een hoofdrol in zijn films en creëerden de sfeer waardoor de ‘Silver Factory’ legendarisch werd. 

Een onvergetelijke concert voor alle Lou Reed fans.