Jan Kooi van platenzaak Elpee overleden

In memoriam: Jan Kooi (1959-2021)

Jan Kooi bij Elpee aan de Oosterstraat, foto: Rezien
Jan Kooi in de deuropening van Elpee, Oosterstraat 24; foto: Rezien, 2017

Na een kort ziekbed is op woensdag 25 augustus Jan Kooi op 62-jarige leeftijd overleden. Als toenmalig rechtenstudent kwam Kooi (Warffum, 1959) eind jaren '70 naar Groningen, waar hij zich onderdompelde in de bloeiende muziekscene. In 1986 kwam hij te werken in Elpee, drie jaar later gevolgd door Jan Gorter. Onder zijn bezielende leiding groeide het uit tot een in binnen- en buitenland bekende platenzaak. Dat kwam mede door zijn uitmuntende muziekkennis op het gebied van sixties muziek, garage, psychedelische rock, metal en andere alternatieve (sub)stromingen, zijn persoonlijke band met klanten en zijn goede neus voor onbekend en underground talent.

In 1993 startte Kooi het label Kogar Records, om deze pareltjes ook met de rest van de wereld te kunnen delen. Op het label verschenen in eerste instantie lokale surfbands als The Firebirds en The Beavers, maar allengs werd het palet breder met onder meer de punkrock van Jabberwocky. Na enige jaren in de ijskast wist Kooi vanaf 2011 onder meer de debuutsingles - en de carrières - van Traumahelikopter, Afterpartees en The Kryng te lanceren via het label.

Het delen van zijn muziekkennis begon in 1982 met het gestencilde muziekblaadje De Dupe. Hij was verder muziekcolumnist bij de Universiteitskrant van de RuG en scribent voor muziekblad Vinyl. Later volgde Prime Time Magazine: de nieuwsbrief van Elpee, met daarin de nieuwste aanwinsten en tips. Ook schreef hij in de Vera Krant. Twitter was een ander nieuw medium waarmee hij zijn liefde voor bepaalde bands kon delen met anderen. Dat zijn mening telde, bleek uit het grote aantal volgers.

In 2017 werd het pand in de Oosterstraat dat Elpee jarenlang huurde, verkocht door de eigenaar. Een gedwongen verhuizing volgde naar een minder prominente plek boven een mannenkledingwinkel. In juni 2020 volgde een tweede verhuizing naar de huidige locatie in de Gelkingestraat. Roerige tijden, want de coronapandemie leidde er in het najaar en winter toe dat winkels in Nederland lange tijd op slot gingen. Om toch de (vaste) klanten te kunnen bedienen zette Kooi een een bezorgdienst op, waarbij hij zelf ook regelmatig op de fiets door de stad reed om bestellingen af te leveren.

In het voorjaar kreeg hij te horen dat hij ernstig ziek is, waarna hij na een aantal maanden ziekbed op woensdag 25 augustus 2021 overlijdt. Jan Kooi was een graag geziene gast bij concerten, met name in Vera was hij kind aan huis. Groningen verliest met zijn overlijden een icoon, een wandelende encyclopedie van de undergroundmuziek en vooral, een warm en innemend persoon.

Bronnen:
Poparchief Groningen
Nieuwsblad van het Noorden/Dagblad van het Noorden
3voor12.nl