Gitarist Piet Hoeksma overleden

In memoriam: gitarist Piet Hoeksma

Piet Hoeksma, foto: Anko C. Wieringa
Piet Hoeksma, foto: Anko C. Wieringa

Dinsdag 27 juli is gitarist Piet Hoeksma (14 januari 1958) levenloos aangetroffen in zijn woning in Warffum.

Na een opleiding klassiek gitaar aan het Groninger Conservatorium speelde Piet Hoeksma in bands die zich bezighouden met avant-garde jazz en experimentele pop. Hij was in de jaren tachtig en negentig een spil in de Groningse free funk stroming die zijn inspiratie vond in de elektrische bands van Ornette Coleman. Hoeksma trad daarbij op met groepen als Artisn'tGreetje Bijma Kwintet, Gerard Ammerlaan Quartet (en Septet). Ook op Frans Vermeerssen's album 'All Ears' uit 1987 was hij als gitarist te horen. 

Voor het Groninger platenlabel Disckus nam hij in 1989 een soloproject op met trompettist Freek Bakker en bassist Gerard Ammerlaan: 'Caught Between Two Nights'. Met Winfred Buma vormde hij het experimentele gitaarduo Guitar Madness. Internationaal werkte Hoeksma samen met jazzpianist Burton Greene en rietblazer Vlatko Kucan. Met verschillende bands trad hij regelmatig op tijdens ZomerJazzFietsTour.

Hoeksma was ook actief in de popmuziek, waar hij werkte met mensen als Richard Cameron, Saro Paradiso en Eddy Koekkoek. In 1983 maakte hij deel uit van de band More Great Guitars, bestaande uit maar liefst zes gitaristen. De groep was opgericht voor een door de SJIG georganiseerd 'Broeikas-concert', dat gegeven werd op 4 juni 1983 in Jazzcafé De Spieghel in Groningen en dat nog navolging kreeg op de Zomermanifestatie datzelfde jaar. Optredens in bands als Deep Throat & La Vida en RTC (Rocking Teenage Combo) volgden eind jaren '80, de avantgardistische popband Sensitive Men in 1994. Aan de lijst ontbreekt ongetwijfeld nog het nodige.

Zijn laatste projecten waren muziek voor een Duitse theatergroep en een aantal soundscapes bij video's over de in Canada wonende kunstenaar Marjolein Dallinga.

Bronnen:
Poparchief Groningen
Dagblad van het Noorden
Jazzenzo
Paul Penninkhof

Heb je nog aanvullende gegevens of beeldmateriaal, mail ons dan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.