Johan Raspe van The Askay Brothers overleden

In memoriam: Johan Raspe (1946-2021)

The Askay Brothers, met rechts Johan Raspe en links Rieks Folgerts © RTV Noord
The Askay Brothers, met rechts Johan Raspe en links Rieks Folgerts © RTV Noord

Afgelopen weekend is zanger en muzikant Johan Raspe overleden. Raspe werd vooral bekend met The Askay Brothers, waarin hij samen met Rieks Folgerts vanaf de jaren tachtig tot 2012 actief was. Het duo (dat live vergezeld werd door diverse muzikanten) trad regelmatig en overal in den lande op. Nederland leerde hen in 1984 ook kennen via de Henny Huisman Soundmix show, waarin ze de voorronde wonnen. Hoogtepunt in de muzikale carrière was een optreden in Ahoy op 29 oktober 1988 als voorprogramma van The Everly Brothers, hun grote muzikale voorbeelden. 

Voorafgaand aan The Askay Brothers speelden beiden al samen in Jerry & The Vampires, waarmee met groot succes in Duitsland werd opgetreden. Naast het succes met The Askay Brothers waren Raspe en Folgerts ook actief als zangers van het Groningstalig lied, met dank aan Radio Noord-icoon Engbert Gruben die hen vroeg een nummer in het Gronings te zingen op het Laidjesfestival in Veendam.


Beeld van The Askay Brothers in Sappemeer, met links Johan Raspe; ontwerp: George Capelle

In 2011 krijgen Raspe en Folgerts bij leven al hun eigen standbeeld in Sappemeer. Het zegt iets over de populariteit van het duo en hun belang en uitstraling voor Sappemeer en omgeving.

Een jaar later volgt het afscheidsoptreden van The Askay Brothers, mede ingegeven door een verslechterende gezondheid van Johan Raspe. Een situatie die hem de daaropvolgende jaren steeds meer parten speelt. Op 18 juli 2021 overlijdt hij, op 75-jarige leeftijd.

Gerhard Jansema interviewde Johan Raspe in 2009 voor het Poparchief, lees hier het interview.

Heb je nog aanvullende gegevens of beeldmateriaal, mail ons dan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.