Reyer Boxem stopt als fotograaf bij DvhN

Een selfie avant la lettre van Reyer Boxem uit 1993 in de doka van het Nieuwsblad van het Noorden

 

Reyer Boxem stopt als fotograaf bij Het Dagblad voor het Noorden. Jarenlang werkte hij freelance voor de krant. En jarenlang zag en merkte hij dat het minder en minder werd. Boxem besluit zijn carrière een andere wending te geven en schrijft een afscheidsbrief aan de hoofdredactie van de krant, die Villamedia op 17 mei jl. heeft gepubliceerd (zie onderaan)

In een aantal opeenvolgende bezuinigingsrondes was de beeldredactie van de krant telkens het grootste slachtoffer. Journalisten kregen steeds vaker de opdracht zelf beeldmateriaal te leveren bij hun verhaal, ten koste van de professionele fotograaf.

Boxem begrijpt dat er soms bezuinigd moet worden, maar gaat niet mee in de manier waarop dat nu gaat. "Als je product slecht loopt ga je het product niet slechter van kwaliteit maken, was onze gedachte", aldus Boxem, sprekend namens meerdere noordelijke fotografen. Kwaliteitsfoto's kunnen voor het publiek alleen al een reden zijn om de krant te kopen. Een kiekje van de dienstdoende journalist is dan ook niet hetzelfde als een kwaliteitsfoto van een beroepsfotograaf.

Hij richt zich vanaf nu op de opdrachtgevers die volgens hem een kwaliteitsfoto wel op waarde weten te schatten. Toch neemt hij met pijn in het hart afscheid van de krant waar hij in 1993 - als eerste stagiair ooit - begon.

Lees het volledige artikel op Villamedia.nl.

Bron: Villamedia.nl, 17-05-2021
Foto: Een selfie avant la lettre van Reyer Boxem uit 1993 in de doka van het Nieuwsblad van het Noorden