Uitgelicht: de Pinksterboodschap in de muziek

Religieuze groepen in het Poparchief


Harm's Fork in 2019 (fotograaf onbekend)

Tijdens het Pinksterweekend denkt menig festivalganger in deze concertloze tijden met weemoed terug aan de tijd dat Pinkpop het festivalseizoen opende. In de christelijke traditie gaat Pinksteren om de viering van het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen en andere aanwezige gelovigen, waarna zij het geloof verder verspreidden. De Groningse muziekgeschiedenis herbergt meerdere artiesten die via hun teksten eveneens een evangelische boodschap hebben of hebben uitgedragen. Van gospelkoor tot singer-songwriter tot metalband, een min of meer chronologische selectie:

P Hay Sound (jaren '70-1989) begint als muziekgroep die zich wil toeleggen op gospels en andere religieuze muziek. De groep speelt samen met het jeugdkoor The Community Singers. De samenwerking loopt uiteindelijk spaak, omdat er binnen beide gelederen twee stromingen zijn: een religieuze en een die zich meer op de popmuziek wil richten. De Perfect Harmony dames gaan verder als gospelgroep, waarna P Hay Sound zich richt op sfeermuziek en Top40-muziek, gecombineerd met gospel.

P Hay Sound (fotograaf onbekend)
P Hay Sound (fotograaf onbekend)

Enkele jaren later is het de van oorsprong Franeker bluesrockband His Masters Voice / The Voiz (1977 - 1981), die veel in de kringen van de beweging Youth For Christ (YFC) speelt. Omdat de naam His Masters Voice mogelijk juridische problemen oplevert - het bekende Britse platenlabel met dezelfde naam voert de naam al sinds 1901 - kiest men voor The Voiz. In 1977 verschijnt het enige album 'Boanerges'. De plaat wordt binnen YFC als te progressief beschouwd en de groep verlaat vervolgens de YFC-beweging. Met uitbreiding van de band wordt rond 1981 ook de naam gewijzigd in Bonnie and the Boersma's.

White metal

Er zijn de nodige bands die in het wat steviger muzieksegment actief zijn, bijvoorbeeld Propagation uit Siddeburen. De groep ontstaat in 1980 uit gospelgroep en -koor Share (1974-2012) en zoekt het meer in de (hard)rockmuziek. In 1983 neemt de band als eerste Nederlandse gospelrockgroep in eigen beheer een LP op, 'By Means of Music'. Propagation stopt in 1990, maar maakt in 2009 een nieuwe start, met een deels gewijzigde bezetting.


Propagation (1980-1990), fotograaf onbekend

Power Supply is een stad-Groninger christelijke rock- en metalband uit de tweede helft van de jaren '80. De zogeheten 'white metal' band (metalmuziek met een christelijke boodschap) speelt onder meer op het eerste christelijke underground festival in Nederland dat in Drachten wordt gehouden. Het festival is opgezet met de bedoeling om te evangeliseren onder punkers, metals en aanverwante groeperingen.

In de hardcore/punkhoek is de stad-Groninger band Redeemer (1990 - ca. 1995) actief. In 1992 verschijnt hun demo 'Godarchy'. Een aantal bandleden gaat rond 1995 verder als Dr. Bigfoot, dat een combinatie brengt van hiphop, rap, funk en hardcore met christelijke teksten.

Andere invloeden

Ook invloeden van buiten het traditionele Nederlandse kader sijpelen door in de muziek. Pudji Tuhan (Moluks voor 'Loof de Heer') is een Moluks gospelkoor uit Groningen met enkele leden van de Top40-coverband Breeze. Het koor bestaat grotendeels uit Manadonese (Sulawesi), Zuidoost- en Noord-Molukse jongeren die samen met hun ouders in de jaren zestig vanuit de voormalige Nederlands Nieuw-Guinea naar Nederland zijn gekomen. De groep brengt in 2001 een CD uit.

Het afgelopen decennium

Harm Wierda is als toetsenist bekend van onder meer Planet Orange en vele, vele andere bands. Met zijn eigen band Harm's Fork brengt hij sinds eind 2010 op aanstekelijke wijze eigen spirituals en hymnen, evenals traditionele gospelnummers ten gehore, met invloeden uit de Mormoonse gemeenschap. In januari 2020 stond Harm's Fork tijdens Eurosonic Noorderslag nog op het op Groningse bands gerichte Grunnsonic festival.

De uit Groningen afkomstige funkrockband Intelligent Design begint in 2009 met het spelen van covers, maar schrijft al snel daarna eigen nummers. Met het vertrek van zangeres Marjon en gitariste Ruth komt er in 2015 min of meer een eind aan de band.


Next-Life - hoes van single 'No One Did See' (2016)

Next-Life (sinds 2011) is een gospelrockgroep met oorspronkelijk wortels in Friesland, waarbij ook enkele Groningse bandleden actief zijn geweest. Ze begint als begeleidingsband van de baptistengemeente De Vluchtheuvel in Surhuisterveen, maar de kerkelijke optredens smaken naar meer, ook buiten de kerkdiensten om zoals op (gospel)festivals. De groep ondergaat in de loop van de tijd de nodige bezettingswisselingen, waarbij de Groninger muzikanten uiteindelijk plaatsmaken voor muzikanten van elders.

Tot slot singer-songwriter Han Kruize, die rond 2014 begint. Zijn meest recente release is de EP 'Through Every Word', waarmee hij zijn boodschap uitdraagt.

Heb je aanvullingen en/of correcties op bovenstaande bands en artiesten, meld het ons dan door op de betreffende pagina van de band op het mail-icoontje rechtsboven het item te klikken.