Doek valt voor podium Lola

Zondag 7 maart werd bekend dat muziekpodium Lola aan de Pelsterdwarsstraat stopt vanwege de coronacrisis.

Het kleine, maar bijzonder aangeklede podium was nog in ontwikkeling toen de coronapandemie toesloeg en de horeca en evenementenbranche op slot moesten. Dat gecombineerd met persoonlijk leed heeft eigenaresse Ilja de Bruin doen besluiten de handdoek in de ring te gooien: "De groeifase waarin Lola verkeerde toen de Corona pandemie begon, in combinatie met de heftige gebeurtenissen in mijn privéleven en het gebrek aan perspectief op heropening zonder 1,5 meter maakten dat er geen andere keuze meer was. Het was een geweldig avontuur met prachtige mensen en vele mooie herinneringen. Waarvoor ik iedereen dankbaar ben", aldus De Bruin op de Facebook-pagina van Lola. 

Met een maximum van 38 bezoekers in de anderhalvemetereconomie zou er weinig perspectief zijn, als het al weer zou mogen. Daarmee komt er een eind aan 8 jaar Lola op deze plek.

De start

Lola aan de Pelsterdwarsstraat 11 in Groningen begint in 2013 met als initiator van Henri van Wermeskerken, eigenaar van de restaurants Cantina Mexicana en Tapasco. Voorheen is in het pand Bar Dancing Sunset gevestigd. In januari 2014 doet Lola voor het eerst als podium mee met Grunnsonic, het gratis toegankelijke showcasefestival dat zich richt op Gronings muzikaal talent. 

In dat jaar begint ook Stichting Noise in the North concerten te organiseren in de stad, waaronder in Lola. Vanaf 2017 is het min of meer de thuishaven voor het alternatieve boekingsbureau, met concertavonden onder de noemer 'Live at Lola'.

Nieuwe eigenaar

In 2016 stapt Ilja de Bruin met haar man in de nachtclub en bar. Twee weken na het zetten van de handtekening raakt haar man betrokken bij een ernstig ongeval en moet ze de zaak plotseling in haar eentje draaiende houden. Daar komt nog de zorg voor haar zoontje en haar zieke ouders bij. Het café en podium heeft daarmee een heel andere start dan ze voor ogen had. Dat, gecombineerd met de coronacrisis, maakt dat ze niet anders kon besluiten dan te stoppen met LOLA.

In de relatief korte geschiedenis hebben er behoorlijk veel bands gespeeld. Alleen al in 2019 waren dat er 225. Die stijgende lijn werd door de eerste en tweede lockdown hard onderbroken. Ook Stichting Noise in the North zal op zoek moeten naar een nieuw onderkomen.

Foto: Facebookpagina Lola