"Piratencultuur moet immaterieel cultureel erfgoed worden"

Mega Piraten Festijn in Stadspark Groningen

De piratencultuur van Noord en Oost-Nederland moet de status immaterieel cultureel erfgoed krijgen. Dat vindt een groep vrijwilligers onder leiding van het Drentse PvdA-Statenlid Peter Zwiers uit Tweede Exloërmond.
Op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO staan sociale gewoonten, voorstellingen, tradities en rituelen die gemeenschappen erkennen als cultureel erfgoed.

Van generatie op generatie

Piratenmuziek past hier prima tussen, zegt Zwiers tegen RTV Drenthe. Hij pleit daar al een aantal jaren voor. "Heel veel mensen in het noorden en het oosten van ons land beleven er plezier aan", zei hij in 2018 bij Noord Vandaag. "En veel technische jongens stoppen er hun ziel en zaligheid in; dat verdient erkenning."

Verzoek in mei indienen

Zwiers is op zoek naar vrijwilligers die samen met hem de kar willen trekken. Er moet een stichting komen en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland gaat de vrijwilligers trainen om een plan te maken, waarin het belang van de piratencultuur als erfgoed beschreven wordt. Het is de bedoeling om het officiële verzoek om cultureel erfgoed te worden, in mei in te dienen.

Bron: RTV Noord van 6-3-2021
Foto: RTV Noord