Medische hulporganisatie voor evenementen in noorden in financiële problemen door corona

DMH-vrijwilligers

De kas van de evenementenhulporganisatie DMH Nederland, die met name in het Noorden actief is, is door de coronacrisis vrijwel leeg.

Om te overleven is het volgens bestuurder Thom Heemstra nodig dat er gedoneerd wordt. "Particulieren, ondernemers, gemeenten, het geeft niet. Als er maar donaties binnenkomen."

De Stichting Dienst Medische Hulpverlening (DMH) Nederland wordt ingehuurd door de organisatoren van tientallen evenementen in Groningen, Friesland en Drenthe, zoals het Flinke Pink Festival in Leek en het festival Into the Grave in Leeuwarden. Ook bij de Zomer Fair in Veenhuizen kwam de DMH in actie.

"Maar bij kleinere evenementen en concerten zijn we ook aanwezig, net als bij shorttrack wedstrijden in onder meer Groningen en Heerenveen", aldus Heemstra. "We zetten dan artsen, verpleegkundigen en EHBO’ers in. Die komen in actie als zich tijdens zo’n evenement ongelukken voordoen. De meesten van hen hebben gewoon een baan, maar voor ons zijn ze actief als vrijwilliger. We kunnen een beroep doen op zo’n honderd vrijwilligers."

Veertig festivals en evenementen

In normale jaren is de DMH op zo’n veertig festivals en evenementen aanwezig. "De organisatoren betalen ons daarvoor, dat zijn onze inkomsten. Maar vanwege de coronacrisis zijn er al lang geen evenementen meer. We hebben geen inkomsten maar maken wel kosten."

Daarbij moet volgens Heemstra onder meer worden gedacht aan de kosten voor opslag en afschrijven van medisch materiaal, verzekeringen en de kosten van een auto. "Die auto en een grote tent hadden we net voor de uitbraak van de crisis aangeschaft. Maandelijks zijn we zo’n 600 euro aan kosten kwijt. Daardoor is de bodem van onze kas in zicht."
De DMH valt volgens Heemstra buiten overheidsregelingen en krijgt dus geen geld van het rijk. "Daarom hopen we op donaties, via onze website kunnen ze worden gegeven. We hopen dat we onze vrijwilligers later dit jaar weer naar evenementen kunnen sturen maar om dat te kunnen doen, moeten we de komende maanden wel overleven."

Tekst: Marcel Looden, Dagblad van het Noorden, 17-02-2021
Foto: DMH/De Vries Media