Singles in de collectie verwerkt

Collage van Groninger singles

Singles in het Poparchief

Nee, het gaat hier niet om verwerking van vrijgezellen in de database van het Poparchief! Maar er is wel sprake van relaties, in dit geval tussen vinyl singles in onze collectie en de personen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming ervan: de muzikanten en gastmuzikanten die op de opname te horen zijn, maar ook de geluidstechnicus, producer, hoesontwerper en band- of hoesfotograaf hebben een plekje gekregen. Tenslotte zijn platenlabels en eventuele betrokken organisaties zoals opnamestudio's toegevoegd. Met speciale dank aan onze vrijwilliger Johan Sijtsma, die vanaf de zomer tot begin december een groot deel van de 750 vinyl singles heeft doorgeploeterd!

Dat betekent dat je deze items nu ook bij de betrokken persoon (en label en studio) terugziet in het overzicht. Een mooi voorbeeld is muzikant, tekstschrijver, arrangeur en producer Jur Eckhardt. Hij is al sinds de tweede helft van de jaren 60 actief als muzikant en tekstschrijver in bands als Ash Tray en Orkest Arie Ribbens. Vanaf eind jaren 70 begint hij ook muziek te produceren voor tientallen artiesten. Van New Adventures tot Lianne Abeln en alles ertussenin. Onze teller staat op dit moment op zo'n 30 items, maar dat zijn alleen nog maar de singles die we fysiek in ons depot hebben staan. Laat staan de albums, die nog moeten worden verwerkt. Er komen al met al nog zeker 100 items bij.

Helaas staat niet op elke single netjes vermeld wie eraan mee hebben gewerkt. Verder is onze collectie met 750 vinyl singles nog lang niet compleet. CD-singles en singles die de afgelopen 15 à 20 jaar digitaal zijn uitgebracht zijn ook nog niet meegenomen. Wat daarnaast ook nog deels ontbreekt zijn de bijbehorende hoezen, die hopen we de komende maanden te gaan digitaliseren en toe te voegen.

Ontbreekt er nog dergelijke info bij een single en weet je hierover meer te vertellen, laat het ons dan weten. Ga hiervoor naar de specifieke release op onze site - of zoek op de bijbehorende artiest, daar staan de releases ook vermeld - en mail ons middels de reageer-button (het mailicoontje) rechtsboven het item. Ontbreekt de single überhaupt nog op de site, mail dan rechtstreeks naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Collage van singles uit het Poparchief (diverse makers)