Tanco Noorlander overleden

In memoriam: Tanco Noorlander

Tanco Noorlander op drums tijdens de uitvoering van het project 'Homor' van Supertamp, 1983
Tanco Noorlander tijdens de voorstelling 'Homor' van Supertamp, 1983 (foto Bert Jan Huis in 't Veld)

 

 

Zondag 14 november 2021 is Tanco Noorlander overleden. In de eerste helft van de jaren tachtig was Tanco actief als bassist in Killed in Action, later verruilde hij de bas met de drumstokken. Ook werd hij de vaste drummer van Crimes of Nature, de huisband van Vera, waarvan in eerste instantie een hele reeks cassettes verscheen. De band deed tours in binnen- en buitenland en stond in het voorprogramma van The Fall in Paradiso, Amsterdam. Uiteindelijk verscheen in 1988 de LP 'Buddha', waar hij naar eigen zeggen erg trots op was.

Tanco was niet alleen fanatiek muzikant, ook achter de knoppen kwamen zijn talenten goed naar voren. Hij was geluidstechnicus bij The Slow-Ones en jarenlang deed hij licht en geluid bij het Grand Theatre. Hij woonde tot zijn overlijden in het Oude RKZ, waar hij decennialang een graag geziene bewoner was. Zijn vaardigheden achter de mengtafel werden door velen gewaardeerd, zowel in de bar als in de kapel van het RKZ en ook bij RKZbios hield hij het geluid in de gaten.

Dat zijn gezondheid achteruitging, belette hem niet om te doen waar hij goed in was en wat hij leuk vond. Altijd was hij bezig met verfijning van het juiste geluid, het beste licht, de correcte atmosfeer - geen detail leek langs hem heen te gaan.

Het afgelopen jaar was hij druk bezig met het opnemen van het debuutalbum van J.R. Bathoorn, dat onlangs is verschenen. Opnames werden gemaakt in de kapel van het RKZ, maar ook werd apparatuur uitgestald in de bioscoopzaal van het RKZ, omdat die akoestiek daar zo bijzonder is.

Geluid. Je kon er uren met hem over praten. Als hij ergens indook, dan liet hij ook niet los, tot het naar wens was opgelost. Tanco Noorlander was een eigenzinnige man met een innemend karakter en een goede inborst.

Tekst: Marco Oostra / Poparchief Groningen