Poparchief Groningen is vernieuwd!

Een vernieuwde website met duizenden toegevoegde onderwerpen

Screenshot van de Boegies uit de nieuwe database
Screenshot van het bandprofiel van pretpunkband de Boegies uit de nieuwe database

Welkom op de vernieuwde website van Poparchief Groningen! Ten opzichte van de ‘oude’ site zijn er maar liefst 2.800 onderwerpen bijgekomen, waaronder zo’n 500 bands, 850 personen en 900 releases. En er volgen dit jaar nog zeker 1000 bands die een eigen plek krijgen. Niet gek in tijden van corona, waardoor onze vrijwilligers al sinds het begin van de pandemie niet meer op het kantoor van de Groninger Archieven terechtkonden.

Waarom een nieuwe site?

De oude site werd al een tijdje niet meer technisch ondersteund en bijgehouden. Dat leverde naast ongemak – reageren op items werkte bijvoorbeeld niet meer goed – problemen op bij de invoer van nieuwe informatie. Ook wilden we de site qua mogelijkheden inhoudelijk uitbreiden en de zoekfunctie verbeteren.

Daarom is besloten het poparchief helemaal te integreren in de database van de Groninger Archieven en van daaruit een nieuwe opzet te maken. De Groninger Archieven waren in 2006 met het - toen nog project – Poparchief Groningen al het eerste archief in Nederland dat populaire muziek – en jongerencultuur serieus nam. Nu zijn we officieel onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van de Archieven. Poparchief is here to stay. Of, om het even bij Groningen te houden: Poparchief is veur aaltied!

Corona

Redenen genoeg dus voor een nieuwe site. Helaas gooide de coronapandemie zoals gezegd het afgelopen jaar roet in het eten voor de vrijwilligers. Op kantoor werken aan het uitzoeken van informatie en digitaliseren van foto’s, affiches, platenhoezen, audio, video etcetera was er vanaf het begin al niet meer bij. Voor de vaste medewerkers gold dat helaas ook vanaf december. De lancering van de site werd daarmee ook telkens vertraagd.

"Elk nadeel heb z'n voordeel"

Met het oog op de steeds strenger wordende maatregelen de afgelopen maanden en de onduidelijke toekomst op dat vlak, hebben we besloten de website nu toch te lanceren. De coronacrisis biedt namelijk ook kansen. Voor wie vanwege alle afgelaste concerten, festivals en andere evenementen behoefte heeft aan een muziek-gerelateerde bezigheid: help ons de informatie op de website te verfijnen, aan te vullen, corrigeren en verbeteren. Hoe dat werkt, lees je hier.

Wat is er nieuw en wat ontbreekt nog?

Een mooi voorbeeld is het persoonsprofiel van illustrator en grafisch ontwerper Willem Kolvoort. Hij heeft sinds 1990 meer dan 500 affiches voor poppodium Vera ontworpen en gezeefdrukt, maar Kolvoort heeft veel meer op zijn 'Poparchief-CV'. Hij fotografeerde bands en muzikanten: Kurt Cobain, Eddie Vedder, Dead Moon, maar ook The Krontjong Devils bijvoorbeeld. Hij speelde in meerdere bands, ontwierp hoezen voor diverse Groningse, maar ook internationale artiesten. Tenslotte was er in 2020 een expositie in het Groninger Museum aan zijn affiches gewijd en verscheen er gelijktijdig een boek met een overzicht van 30 jaar affiches van Willem Kolvoort voor Vera. Deze informatie is gekoppeld aan zijn persoonsprofiel. Tegelijkertijd ontbreken juist de affiches en foto's nog. Soms heeft dat met auteursrecht te maken, soms met achterstand in verwerking en soms hebben we de items simpelweg niet. 

Hetzelfde geldt voor een deel van de biografieën op de website. Biografische informatie van in totaal bijna 15.000 onderwerpen - waaronder zo'n 3.000 bands - bijhouden is een enorme klus, die we eigenlijk niet kunnen klaren zonder de kennis en hulp van ons publiek.

Testperiode

De komende maanden zijn dan ook bedoeld als testperiode waarin tekortkomingen aan de site worden verzameld. Tegelijkertijd updaten we bio’s, persoonsprofielen, ontbrekende releases, podia, muziekorganisaties, platenlabels, festivals en meer.

Medio 2021 evalueren we dan de stand van zaken en passen we waar nodig de site nog aan. Zodat Poparchief Groningen het meest complete (regionale) muziekarchief van Nederland is, én blijft.