Wat is er veranderd en hoe werkt het?

Wat is er veranderd en hoe werkt het? 

Enkele tips voor het navigeren door de site


Boegies (uitsnede; foto Chris van Houts, 1988)

Zoekbalk staat centraal


Screenshot van de nieuwe zoekbalk

Het belangrijkste verschil met de 'oude' site is de navigatie. Vanuit de zoekbalk navigeer je door het leeuwendeel van de website. Deze is niet hoofdlettergevoelig. Ben je op zoek je naar een band of artiest, typ dan de naam in de zoekbalk en druk op de Enter-toets of op het vergrootglas, je krijgt nu alle resultaten te zien waarin de zoekterm voorkomt. Dat zal het betreffende bandprofiel zijn, maar bijv. ook foto's, de individuele bandleden, releases en ook andere bands en pagina's waarin de zoekterm voorkomt.

Bij een bekende band, artiest of podium kan het aantal zoekresultaten groot zijn. Zo groot dat je wellicht het overzicht verliest. Daarom hebben we een aantal filteropties toegevoegd, die het zoeken vergemakkelijken. Het zoekfilter wordt geopend zodra je een zoekterm hebt ingevoerd en op Enter hebt gedrukt. Dat kan overigens ook meteen vanaf de homepage door op 'Uitgebreid zoeken' te klikken onder de zoekbalk. 

Zoekfilter: categorie


Screenshot van zoekfilters bij de nieuwe zoekfunctie

In het bovenste deel van het filter kan je op categorie filteren, het soort onderwerp. Daar staan bekende opties als Act, Release, Persoon, Organisatie, Podium, Label en Festival en. Nieuw is het vinkje Festivaleditie, dat uitsluitend filtert op edities van een festival (bijv. Noorderslag 1990).

Ook nieuw is Optreden, hiermee filter je binnen de ingevoerde optredens. Dat is een volledige nieuwe feature binnen de website, die in de loop der tijd zal worden gevuld met concertdata van acts in concertzalen, cafés, maar ook optredens op festivals en festivaledities. Momenteel zijn het er nog niet zoveel, maar bij de Groningse pretpunkband de Boegies zijn er alvast twee ingevoerd.

Je gebruikt het filter door één of meer categorieën aan te vinken en dan op de knop Filter te drukken. Wil je alleen bands (acts) zien, dan vink je 'Act' aan. Wil je alleen personen zien, dank vink je 'Persoon' aan, enzovoorts. Je kan dus ook op bands én personen tegelijk zoeken, of andere combinaties.

Vink je 'Act' aan en klik je vervolgens op 'Filter', dan wordt alleen gezocht in het titelveld (naam) of de biografietekst van de act én van andere acts waarin de naam in de tekst wordt genoemd. Zoek je op de Groningse pretpunkband Boegies, dan zal je met het filter 'Act' ook bands vinden die een rechtstreekse relatie hebben met de Boegies. Denk aan bands waarin de bandleden vóór of na de Boegies hebben gespeeld, zoals Dandruff !!, Dolly Dorst en The Chops.

Tenslotte is er nog het filter Media. Daar worden momenteel afbeeldingen mee bedoeld: foto's, affiches, hoezen van albums en andere geluidsdragers. Te zijner tijd kan je hier ook losse tracks van liedjes mee filteren.

Zoekfilter: Periode

Je kan verder filteren op Periode door de schuifjes links en rechts te gebruiken. Dit filter kan je combineren met de andere filters. Wil je bijv. alle bands zien waarvan het begin en eind liggen tussen 1980 en 1990, dan zet je de schuifjes daarop, vink Act aan en klikt op Filter. Een klein voorbehoud: er zal nog bijvangst zijn van bands waarvan niet bekend is wanneer zij begonnen of stopten. Dat hopen we geleidelijk aan nauwkeuriger af te stemmen.

Zoekfilter: Plaats

Je kan ook zoeken op plaats. Filter je bijv. Act en Winschoten, dan krijg je alle acts die uit Winschoten komen, indien bekend is waar ze vandaan komen. Ook dit filter kan je combineren met de andere filters.

Wat is er verder veranderd?

Boven in het hoofdmenu staat het item 'Rockumentaries'. Hier staan op dit moment alleen muziekdocumentaires van Stichting Filmcollectief Groningen, waaraan het Poparchief destijds heeft meegewerkt. Uiteindelijk komen hier ook andere documentaires over Groningse muziekonderwerpen te staan.

Personen kunnen nu ook gekoppeld zijn aan andere categorieën dan alleen als bandlid aan een band. Denk aan een roadie van een band, een programmeur bij een podium of festival, een fotograaf of ontwerper van een platenhoes, een uitbater van een café waar bands spelen, oprichter van een platenlabel, een medewerker van een muziekorganisatie of festival; het is allemaal mogelijk. Het idee is dat zo het netwerk van de popcultuur in stad en provincie Groningen duidelijk wordt. Want geen muzikant kan zonder dit netwerk.

Zo ontstaat er niet alleen een 'stamboom' van de ontwikkeling van een band, met alle muzikanten, bandmanagers, roadies, geluids- en lichttechnici. Ook van een muziekwinkel, geluidsstudio, oefenruimtecomplex, festival etcetera kan je zo de betrokkenen zien. Tegelijkertijd wordt op die manier duidelijk waar één persoon binnen de database allemaal bij betrokken is (geweest). Een mooi voorbeeld is illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar Willem Kolvoort. Hij staat in onze database als posterontwerper (bij Vera), fotograaf en muzikant.

Tenslotte: voor wie benieuwd is hoeveel items we momenteel op de website hebben staan: ga naar de zoekbalk, gebruik geen filters of zoekterm en druk op Enter: dan krijg je alle resultaten. Dat zijn er op dit moment bijna 23.700!