Geboren in Linschoten, Utrecht, op 30 mei 1955 als Pieter Frederik Weening, brengt Peter Weening zijn jeugd door op het Zeeuwse eiland Walcheren. Zijn ouders verhuizen daarna naar het Friese dorpje Burum, op de grens met Groningen. Hier worden de wortels gelegd voor zijn twee grote passies: voetbal en muziek. Midden jaren '70 belandt hij in Groningen voor zijn studie Rechten, waar hij in 1977 voor het eerst kennismaakt met de mensa (eetgelegenheid voor studenten) van Vera[1]. Vera is drie jaar daarvoor omgevormd van gesloten, gereformeerde studentenvereniging naar open jongerencentrum, met een politieke en culturele poot. Het culturele deel bestaat vooral uit het organiseren van concerten, met name jazz- en bluesacts uit binnen- en buitenland.
Van tap naar draaitafel naar telefoon
De student Weening is al snel in de ban van het jongerencentrum. In oktober 1978 begint hij er als tapper, maar al snel zet hij zijn eerste schreden in het muziekcircuit, als vaste discjockey op de swingavond zaterdags[2]. Vervolgens treedt hij in 1980 als lid van de muziekcommissie toe tot het bestuur van Vera. Van studeren komt vanaf dat moment niet veel meer.
Op 1 juli 1980 start hij als muziekprogrammeur, met als eerste boeking The Boys, [] een Engelse punkband die al over de top heen was. Niet iets om trots op te zijn.[3] Waar jazz en blues in het jongerencentrum tot dan toe nog de boventoon voert, drukt Peter zijn stempel door vooral veel (Engelse) new wave, een opkomende muziekstroming, te programmeren. Joy Division, Simple Minds en U2 hebben er onder de voorgaande boeker al gespeeld, Weening weet bands als The Birthday Party (met Nick Cave), Bauhaus, Cocteau Twins, D.A.F., Dead Can Dance, Echo & The Bunnymen, Killing Joke, The Sound en The Sisters of Mercy naar Vera te halen.
The Golden Years
Met de opkomst van underground, op gitaar gerichte (punk)rock en noise muziekstromingen blijkt wederom zijn gevoel voor de muzikale tijdsgeest. Zo'n beetje alle belangrijke namen uit die scenes weet hij voor Vera te boeken, vaak nog vóór ze bekend zijn. Klinkende namen als Slayer, The Swans, Sonic Youth, natuurlijk Nirvana en Pearl Jam en later The White Stripes en Franz Ferdinand.
Minstens zo belangrijk: veel bands keren regelmatig terug, omdat het hen er zo goed bevalt. De sfeer, de gastvrijheid binnen de club, het enthousiaste publiek. Dat alles zorgt ervoor dat de (inter)nationale muziekscene het relatief kleine Vera in het hoge noorden weet te vinden. De jaren 80 en 90 zijn de golden years, waarin Vera (inter)nationaal toonaangevend is en naam maakt als Club for the International Pop Underground (hoewel deze term pas veel later opduikt). Voor de liefhebber is het in de jaren 80 smullen, met bands als (in min of meer chronologische volgorde) The Gunclub (met Jeffrey Lee Pierce), Discharge, Nick Cave and the Bad Seeds, The Swans, Sonic Youth, Big Black, The Jesus and Mary Chain, Butthole Surfers, Primal Scream, Giant Sand, Young Gods, Big Black, The Feelies, The Saints, fIREHOSE, Suicidal Tendencies, Rhythm Pigs, Death Angel, Dinosaur (Jr), Soul Asylum, Foetus, Rollins Band/Henry Rollins, Cosmic Psychos, Flaming Lips, Sylvia Juncosa, Prong, Mudhoney, Soundgarden, Fugazi, Morbid Angel, Napalm Death en The Screaming Trees.
Die succesvolle lijn weet Weening in het daaropvolgende decennium door te zetten. Op 1 januari 1994 verandert zijn status eindelijk van vrijwilliger naar betaalde programmeur bij Vera. Wel krijgt de club met tegenslagen te maken. Een onzekere periode, zelfs met dreigende sluiting vanwege geluidsoverlast, wordt uiteindelijk afgewend door een grondige verbouwing midden jaren 90, waarbij het karakter en identiteit van Vera niet aangetast worden. Enkele grote namen: Hole (met Courtney Love), Pearl Jam, Beck, The Jon Spencer Blues Explosion en Motorpsycho.
Andere groepen die de revue passeren: Nomeansno, Bolt Thrower, Carcass, Antiseen, Monster Magnet, L7, The Gories, Entombed, Melvins, Afghan Whigs, The Jesus Lizard, Sebadoh, Dead Moon, Dwarves, The Mummies, The Notwist, The New Bomb Turks, Unsane, Turbonegro, Morphine, Neurosis, Deus, Heather Nova, Shellac, Ween, Blonde Redhead, Melt Banana, Cradle of Filth, The Posies, enzovoorts.
Oog voor regionaal talent
Wat minder vaak wordt vermeld, is dat Weening goede regionale en lokale bands de kans biedt op het Vera-podium te spelen. In de tachtiger jaren duiken namen op als Subway, I Spy, Bloedbad, Desert Corbusier, Crimes of Nature, Boegies, Vortex en Moonlizards. In de jaren 90 zien we onder meer Jammah Tammah, Captain Nemo (als support van Pearl Jam), The Amp, Fleas and Lice, Nerve, The Firebirds, het Drentse Skik, The Beavers, Benjamin B, Meindert Talma (& The Negroes), Green Hornet, Whipster en Zombi Squad. Deze lijn wordt na 2000 voortgezet.
Club vs. festival
In 2003 krijgt Vera de prijs voor Beste Poppodium van Nederland, ook een kroon op het werk van Peter Weening. Ondanks de successen zijn er de laatste jaren ook wel zorgen en met alleen een roemruchte verleden krijg je een zaal niet vol. De muziekmarkt is zakelijker geworden en de programmeur noodgedwongen ook. In een interview uit 2015 in het Dagblad van het Noorden n.a.v. zijn 35-jarig jubileum als programmeur bij Vera zegt hij hierover: "Dat zijn ontwikkelingen die je niet kan tegenhouden. Achter bands zit een marketingplan. Ze doen een tourtje langs de main cities en erna de festivals die exclusiviteit eisen. Dat kost ons als kleine club wel leuke bands die publiek trekken." Van festivals heeft hij dan ook geen hoge pet op. Hij vergelijkt clubs (als Vera) met delicatessenwinkels, festivals zijn een soort supermarkt. "Daar komt bij dat de omstandigheden er niet optimaal zijn en je dus niet de beste concerten krijgt."[4] Maar hij eindigt positief, wanneer hij aangeeft dat hij het meest gelukkig is "[...] als de band, wij als club en het publiek blij zijn. Van bands hoor ik vaak dat ze Vera de beste club ter wereld vinden. Dat is ook mijn ambitie."[5]
Pensioen
Peter Weening, die ruim 40 jaar lang het muzikale beeld van de poptempel heeft bepaald, stopt vanwege zijn pensioen op 1 oktober 2021. Hij is de langstzittende popprogrammeur van Nederland. Hij is dan 66 jaar en vier maanden en heeft sinds 1980 meer dan zevenduizend optredens geboekt voor de ‘club for the international pop underground’. Voor zijn verdiensten ontvangt hij op 18 januari 2022 de Lifetime Achievement Award op Popgala Noord. Een weekje later, op 24 januari ontvangt hij in de Kleine Zaal van de Oosterpoort een lintje van burgemeester Koen Schuiling op ESNS 2022 tijdens de uitreiking van de IJzeren Podiumdieren.
Vanwege de coronapandemie vindt zijn afscheidsfeest uiteindelijk pas plaats op 9 juli 2022. In een uitverkocht Vera treden diverse Groninger bands op die hem na aan het hart liggen en een band met Vera hebben, waaronder Moonlizards, Green Hornet, Whipster en Traumahelikopter. Zelf speelt hij mee met de Weanietots en zingt hij bij de Mad Cowboy Revue, een afgeleide van Mad Cowboy Experience. Naast Weening zelf is er nog een special guest die avond: Toody van Dead Moon, de band uit Portland, Oregon, die Peter het vaakst in Vera heeft geboekt. Zij zingt mee met Weanietots en Mad Cowboy Revue.
Pensioen of niet: Weening zit nog niet stil. Tijdens de pandemie begint hij samen met Mark 'Lada' van der Ploeg van Traumahelikopter de Trash That Podcast: een podcast "[...] waarin ze wekelijks het gesprek aan gaan met als leidraad de fameuze Trash That Beat (TTB) lijsten en bijpassende Vera Kranten. Ze beginnen bij TTB nummer 1 (23 november 1983) en gaan zo chronologisch de jaren door, met als doel het belichten van de ontwikkelingen die de muziek door de jaren heen heeft doorgemaakt."[6] De eerste podcast staat op 26 februari 2021 online.
Noten:
[1] Peter van der Heide, Bijna de mooiste baan ter wereld, Dagblad van het Noorden, 26 juni 2015, pag. 4.
[2] Marc Jansen, Weening zoekt spanning, Groninger Gezinsbode, 24 juni 2015, pag. 9.
[3] Peter van der Heide, Bijna de mooiste baan ter wereld, Dagblad van het Noorden, 26 juni 2015, pag. 4.
[4] Ibid.
[5] Ibid.
[6] 'Trash That Podcast, afl. 01 - De oorsprong van de Trash That Beat lijst', publ. 27 februari 2021, geraadpleegd op 11 juli 2022, van: https://www.vera-groningen.nl/news/trash-that-podcast-2-maart-2021/