Uitgelicht: de new wave van Boy Look Now en At The Back Of Beyond

De new wave van At The Back Of Beyond en Boy Look Now 

Onlangs ontving het Poparchief van gitarist en toetsenist Paul Kruize foto's en informatie over de bands waarin hij in de jaren tachtig speelde: At The Back Of Beyond en Boy Look Now. Twee bands die eigenlijk dezelfde band waren.


Boy Look Now; fotograaf onbekend, ca. 1985

Het verhaal begint rond 1983 met At The Back Of Beyond, waarin naast Paul Kruize ook Jen Alkema (o.a. La Danza Moderna; zang), Wim Bouwman (basgitaar) en Dennis 't Hart (drums) actief zijn. De op new wave geënte groep focust zich vooral op nummers schrijven, arrangeren en opnemen. Optreden heeft minder prioriteit, er zijn dan ook maar een handjevol optredens bekend. Wat ook meespeelt is dat het gebruik van tapes en sequencers op het podium in die tijd de nodige voeten in de aarde heeft en dus veel voorbereiding vergt. Tijd die de bandleden liever in het schrijven van nieuwe nummers steken.


Boy Look Now - hoes van demo 'Chasing The World' (1985, hoesontwerp: Wim Bouwman)

In het najaar van 1985 besluit het viertal verder te gaan als Boy Look Now. Onder deze naam wordt onder meer twee jaar achter elkaar opgetreden op de Groningse voorronde van de Grote Prijs van Nederland. Ook verschijnt er eind 1985 een titelloze demo, die later 'Chasing The World' wordt gedoopt. Deze wordt goed opgepikt, want Boy Look Now schopt het tot VARA's Popkrantgroep van de maand, met als bonus een tweedaagse opnamesessie in Hilversum.

In 1987 komt er een eind aan Boy Look Now. Hier eindigt het verhaal echter niet, want in 2021 worden vier nummers die in 1985 en 1987 werden opgenomen, geremasterd door Wout de Kruif. Ze zijn via Spotify te beluisteren onder de titel 'Waiting For Tomorrow'. Ook de andere demo's en opnames krijgen hier een nieuw leven, waarmee de volledige catalogus via streaming beschikbaar is.

Klik op bovenstaande links voor een uitgebreider verhaal over beide bands, de personen, de andere items, en het ontvangen fotomateriaal.

Heb je zelf aanvullende gegevens over bovenstaande onderwerpen of over je eigen band(s)? Of heb je aanvullend materiaal zoals foto’s, affiches of audio/video? Laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..