Nachtburgemeester: ‘Kabinet heeft het nachtleven ter dood veroordeeld’

Merlijn Poolman

Het kabinet heeft het nachtleven officieel ter dood veroordeeld. Dat stelt de Groningse nachtburgemeester Merlijn Poolman op z’n Facebook-pagina. Uit de nieuwe routekaart voor het afschalen van coronamaatregelen blijkt volgens Poolman dat de nachtclubs en discotheken pas weer open mogen als corona de wereld uit is. Poolman pleit voor andere criteria en meer aandacht voor de sector.

Uit de door de Rijksoverheid gepubliceerde routekaart blijkt inderdaad dat zelfs op het niveau ‘waakzaam’ de nachtclubs en discotheken nog dicht moeten blijven. Bij dit niveau mogen restaurants en cafés wel weer maximaal 100 gasten ontvangen, alleen moeten ze de deuren sluiten om 00.00 uur.

Waakzaam: minder dan 3 landelijke IC-opnames per dag
Het niveau waakzaam wordt pas bereikt bij minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners in een week (per regio), minder dan vier ziekenhuisopnames per 1 miljoen inwoners per week, minder dan 3 landelijke IC-opnames per dag of landelijk 12 ziekenhuisopnames per dag.

Vorige week lag het besmettingscijfer in de provincie Groningen op 133 gevallen per 100.000 inwoners en daarmee is de situatie ‘ernstig’. Tussen ‘ernstig’ en ‘waakzaam’ zit ook nog het niveau ‘zorgelijk’.

Pas als corona de wereld uit is?
“Ik weet niet of we überhaupt ooit van het niveau 'waakzaam' af gaan komen”, vraagt nachtburgemeester Merlijn Poolman zich af. “Maar officieel heeft het kabinet dus het nachtleven echt ter dood veroordeeld.” Met de nieuwe routekaart kun je in ieder geval de conclusie trekken dat nachtleven taboe is tot het moment dat corona de wereld uit is.

"Ik denk vooral dat dit aantal van 35 besmettingen per 100.000 inwoners totaal niet realistisch is. Het dient losgelaten te worden", zo vervolgt Poolman. "Als je daaraan vasthoudt, zeker met dat grootschalige preventief testen waar nu op wordt ingezet, dan zul je volgens mij vanaf nu altijd wel aan dit soort cijfers blijven komen. Ook ongeacht hoeveel er gevaccineerd wordt. Want men weet nog niet eens of gevaccineerde mensen niet alsnog wel besmettelijk zijn zonder ziek te worden. Dus als het puur om die aantallen gaat, kan er nooit meer iets."

Merlijn Poolman maakt zich al maandenlang hard voor perspectief voor ondernemers die actief zijn in het nachtleven. Poolman: "De sector staat in z'n totaliteit op omvallen, maar wordt vaak niet eens meer genoemd in bijvoorbeeld de persconferenties. Dat is stuitend! We zijn wereldwijd een van de leidende landen als het gaat om wat er in het nachtleven gebeurd. Ik reis normaliter de hele wereld over om hierover te vertellen. Dus om zo'n miljardensector de nek om te draaien als het niets is... Dat gaat echt heel ver!"

Bron: Groninger Ondernemers Courant, 03-02-2021

Agenda

No upcoming event!